Για εξύμνηση του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζισμού μέσω του Facebook, καταδίκασε ορκωτό δικαστήριο στη Βιέννη επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 18 μηνών, χωρίς αναστολή, σε Αυστριακό γιατρό από τον οποίο πριν από δύο χρόνια το Ιατρικό Επιμελητήριο Βιέννης (Ιατρική Ένωση) είχε αφαιρέσει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, επειδή αυτός αρνείτο να δεχθεί στο ιατρείο του πρόσφυγες ως ασθενείς.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σε επτά αδικήματα από τις ένδεκα κατηγορίες που τον βάρυναν για «ναζιστική δραστηριοποίηση», για παράδειγμα, σε σχέση με την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, ομιλιών του Χίτλερ ή φωτογραφίας του κέρματος ενός μάρκου του Τρίτου Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό.
Επίσης στα αρχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή του γιατρού, ο οποίος στη δίκη του ισχυρίστηκε πως είναι «φιλόσοφος και ανθρωπιστής», βρέθηκαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο ίδιος ως Χίτλερ, φορώντας στολή των ναζιστικών εγκληματικών ταγμάτων εφόδου των «Ες Ες».
Η πινακίδα με την επιγραφή «Σε αυτό το ιατρείο δεν γίνονται δεκτοί οι αιτούντες άσυλο\», που είχε αναρτήσει – μάλιστα και σε αγγλική μετάφραση – τόσο στην είσοδο του ιατρείου του στη Βιέννη, όσο και στο Facebook, ο καταδικασθείς από το ορκωτό δικαστήριο της Βιέννης Αυστριακός γιατρός Τόμας Ούντεν, είχε προκαλέσει την άνοιξη του 2016 τεράστιο σάλο στην Αυστρία.
Αντιδρώντας τότε στην πρωτοφανή αυτή στάση ενός συμβεβλημένου γιατρού του, το Περιφερειακό Ταμείο Ασθενών της Βιέννης είχε καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του, έπειτα και από την κατηγορηματική άρνηση του 54 χρονου να αλλάξει την τότε στάση του.
Στα τέλη Ιουλίου του 2016, το Ιατρικό Επιμελητήριο Βιέννης (Ιατρική Ένωση) προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης της εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εκτιμώντας πως αυτός δεν είναι πλέον αντάξιος της απαραίτητης εμπιστοσύνης.
Όπως αναφερόταν σχετικά, η απαγόρευση είχε επιβληθεί όχι μόνον εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του Τόμας Ούντεν σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για άλλους ακόμη λόγους που σχετίζονται με τις ακραίου, ναζιστικού περιεχομένου αναρτήσεις του στο Facebook.
Το πλούσιο ναζιστικό προπαγανδιστικό υλικό που ο ίδιος είχε στην κατοχή του, και η πληθώρα των νεοναζιστικού περιεχομένου αναρτήσεων του στο διαδίκτυο, είχαν οδηγήσει σε δίωξη του για ναζιστική δραστηριοποίηση κατά παράβαση του αυστριακού «Νόμου απαγόρευσης», δίωξη που οδήγησε στην σημερινή καταδίκη του.
Σε αυτές τις αναρτήσεις του, ο γιατρός, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, διαθέτει αρκετά πανεπιστημιακά διπλώματα, εξυμνεί επανειλημμένα τον εθνικοσοσιαλισμό, αρνείται το Ολοκαύτωμα ή παραπέμπει σε αντισημιτικές, ακροδεξιές και νεοναζιστικές ιστοσελίδες και μπλόγκς.
Ο «Νόμος Απαγόρευσης», στη βάση του οποίου δικάστηκε ο αμφιλεγόμενος γιατρός, είχε ψηφιστεί στην Αυστρία αμέσως μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαίου του 1945, από την πρώτη, προσωρινή αυστριακή κυβέρνηση και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της χώρας.
Ο Νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … “απλή” συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα σε τέτοιες περιπτώσεις από τα αυστριακά δικαστήρια, τα οποία συνήθως επιβάλλουν υψηλές ποινές.
Με βάση αυτόν τον νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές, ή «συγγενείς», οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται από τότε μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.
tvxs.gr